Tips voor het opslaan van motoren, oldtimers en andere voertuigen

U gebruikt de oldtimer, motor of het voertuig (tijdelijk) niet of bent op zoek naar overdekte stalling/ opslag. Ga niet voor de eerste de beste vochtige schuur maar kies de juiste ruimte. In dit artikel een aantal handige tips met betrekking tot stalling van het voertuig.

Voertuig in goede conditie houden

Het is belangrijk om de oldtimer, motor of het voertuig in goede conditie te houden. Vooral oldtimers zijn gevoelig voor roestvorming. Daarom is het beter om tijdens de herfst- en wintermaanden te kiezen voor een overdekte en afgesloten opslag. Maak een voertuig voordat deze de winterstalling ingaat, altijd goed schoon: wassen en polijsten. Smeer deurrubbers met vaseline of siliconenvet in. Dit voorkomt uitdroging. Zet een motorvoertuig in de opslag nooit op de handrem maar in de versnelling.

Voorkomen roest in de motor

Het hart van het voertuig: de motor. Motorolie moet minstens eenmaal per jaar worden vervangen. Doe dit het liefst voordat het voertuig de opslag of stalling ingaat. Hiermee verwijdert u vuildeeltjes en voorkomt roest in de motor. Het beste moment voor vervanging van de motorolie is na de laatste rit, zodat de olie nog warm is. Tip: koppel de accu los of haal deze helemaal eruit. Laad de accu tijdens de winterperiode op en zorg voor een kleine ontlading.

Droge en vorstvrije opslag

Roestvorming is de grootste vijand van oldtimers, motoren en ook van moderne voertuigen. Het tast niet alleen de buitenkant maar ook de dragende delen en de motor aan. Het is een kwestie van tijd voordat het voertuig wordt afgekeurd. Voorkom roest en kies voor een droge en vochtvrije opslag. Deze opslag voldoet aan de volgende eisen:

  • Overdekt
  • Afgesloten
  • Voldoende luchtcirculatie
  • Vochtvrij

De opslag of stalling hoeft niet verwarmd te zijn, belangrijker is dat er geen vocht aanwezig is. Een overdekte en afgesloten ruimte beschermt het voertuig tegen verschillende weersinvloeden waaronder regen, hagel maar ook zonlicht. Met name oudere laklagen worden onder invloed van zonlicht snel dof. De afgesloten ruimte biedt bescherming tegen vogelpoep en steenslag, grote veroorzakers van lakbeschadiging en roestvorming.

Beveiligde opslag/ winterstalling

Voertuigen, motoren of oldtimers kunnen flink in waarde oplopen Hoe hoger de waarde, hoe diefstalgevoeliger. Met de groeiende criminaliteit is het belangrijk om waardevolle bezittingen in de gaten te houden. Dit vraagt om een beveiligde opslag of winterstalling. Bekijk of de opslag voorzien is van beveiligingscamera's en alarmsysteem. Een goede buitenverlichting schrikt inbrekers af. Daarnaast is het belangrijk dat alleen u toegang heeft tot de opslag. Hierbij is de opslagruimte of stalling voorzien van een persoonlijk toegangscode en/ of sleutel. De garage of stalling met meerdere personen delen? Dan zijn beveiligingscamera's zeker aan te raden. Mocht er schade aan het voertuig ontstaan, dan is terug te zien wie had de veroorzaker van is.

Informeer naar de mogelijkheden tot verzekering. Ook tijdens opslag of winterstalling is het belangrijk om kostbare voertuigen te verzekeren. Bij schade of diefstal blijft het financieel verlies dankzij een verzekering beperkt.

2 comments on “Tips voor het opslaan van motoren, oldtimers en andere voertuigen”

  1. Voor mijn Opel Manta heb ik speciaal een garage gehuurd. Ook besteed ik veel tijd aan het onderhoud. Heel handig ben ik niet. Gelukkig heb ik een handige auto-doe-het-zelver als gabber. Die houdt de auto in goede conditie en sleept hem al jarenlang door de APK-keuring.

  2. wat mij is geleerd
    je moet zorgen dat de tank vol zit met benzine zodat daar geen water kan komen door condens.
    verder moet je de carburateurs leeg laten lopen daar de vlotterbakken leeg te laten lopen, anders heb je in het voorjaar een groene aanslag op je stationair sproeiers zitten en kans dat je motor slecht begint te lopen. wieltjes van de grond als het mogelijk is

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en ontwikkelingen

Stadhoudersmolenweg 51,
7317 AW Apeldoorn
055 - 576 0820
Verbindt met ons
Copyright © Alle Rechten Voorbehouden door Stoor | Algemene Verhuurvoorwaarden | Privacy Statement | FAQ
Prijs opvragen
whatsappenvelopephone-handsetphonepointer-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram